FysioJannah
Praktijk voor fysio- en oedeemtherapie

 

Manuele lymfedrainage
 

Het lymfestelsel is medeverantwoordelijk voor de vochtafvoer in ons lichaam. Het vocht wordt als het ware aangezogen door de lymfevaatjes, die later overgaan in grotere lymfebanen. Wanneer deze doorstroming wordt gehinderd kunnen er zwellingen ontstaan die het lichaam zelf soms moeizaam kan oplossen. Manuele lymfedrainage kan dan helpen. Het kan zijn:

  ter ondersteuning van het aanwezige lymfesysteem, bijvoorbeeld bij ernstige blauwe plekken of bij kneuzingen.

  bij een beschadigd lymfesysteem, zoals na kanker wanneer er een lies of okseltoilet is toegepast, of bij grote wonden door operaties of bv na infecties.

  bij een minder goed ontwikkeld lymfesysteem.

Lymfe taping

Lymfe taping is een speciale manier van taping waarbij lymfedrainage wordt ondersteund. Lymfe taping kan goed worden ingezet bij lymfeschade en littekens.

Zwachtelen / Steunkousen

Steunkousen en compressie zwachtels kunnen een goed middel zijn om vochtophoping (oedeem) te bestrijden. Steunkousen oefenen een uitwendige druk uit op de arm of het been en stimuleren daardoor de vochtdoorloop. Hierdoor worden klachten verlicht of voorkomen en houden de resultaten van een behandeling langer stand.

FysioJannah meet steunkousen via FysioTek aan. Hiervoor heb je de eerste keer een verwijzing van je huisarts of een specialist nodig. Uiteraard kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met FysioJannah voor meer informatie over het aanmeten van steunkousen.